Hetero, holebi of kweethetnie?

Val je op meisjes, jongens, beide of weet je het nog niet? Geen probleem! Het is misschien wel handig als je wat termen kent.

  • Heteroseksualiteit: je wordt verliefd op iemand van het andere geslacht
  • Homoseksualiteit: je wordt verliefd op iemand van hetzelfde geslacht. Een meisje noemt zich dan lesbisch en een jongen homo.
  • Biseksualiteit: je kan zowel op iemand van je eigen geslacht als op iemand van het andere geslacht verliefd worden
  • Holebi: dit is een letterwoord dat gebruikt wordt voor iedereen die homo, lesbisch of biseksueel is

Ben ik holebi?

Sommige mensen weten al op jonge leeftijd dat ze lesbisch, homo of bi zijn. Anderen hebben tijd en ervaring nodig om dit te ontdekken. Het is niet omdat je je aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht dat je lesbisch, homo of bi bent! Wil je er graag eens (anoniem) over praten? Dan kun je gratis bellen, chatten of mailen met Lumi.

Hoe ontdek je dat je lesbisch, homo of bi bent?

Moet ik het meteen vertellen?

Niets moet! Alles mag . Je vertelt het gewoon wanneer je het zelf helemaal wilt. Misschien kun je eerst een vriend in vertrouwen nemen? Maar weet dat je het helemaal niet moet doen omdat iedereen dat verwacht van jou. Doe het omdat je zelf open wilt kunnen praten over je gevoelens. Het kan bevrijdend zijn om te kunnen praten over je gevoelens en niet steeds geconfronteerd moet worden met de verwachtingen van andere mensen.

Buitenlandse roots en holebi

Ook als je uit een gezin komt met buitenlandse roots kan je je aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht. Er zijn organisaties die zich specifiek inzetten voor personen die gevoelens hebben voor hetzelfde geslacht of daar vragen voor hebben. Kijk zeker even bij Merhaba.

FOTO: Marhael Boutros

Nood aan een babbel?

Praat erover