Hoe vertel ik dat ik op hetzelfde geslacht val?

Uit de kast komen’ of ‘coming out’ betekent dat je vertelt dat je holebi bent. Dit kan thuis, in de klas, in de jeugdbeweging, in de sportclub,… Hoe, waar, wanneer en tegen wie je het vertelt, is natuurlijk jouw eigen keuze.

Wil je het graag aan je omgeving vertellen maar weet je niet goed hoe? Praat er dan eerst over met iemand die je vertrouwt. Die persoon kan jou dan helpen om het ook aan anderen te vertellen, dan sta je er niet alleen voor.

Belangrijk is dat jij er 100% achter staat en klaar voor bent. Er kan een negatieve reactie komen. Vergeet niet dat sommigen wat tijd nodig hebben om eraan te wennen, net als jij. Coming out heeft ook heel wat positieve kanten: je vrienden zijn vaak blij dat je eerlijk bent en je zal je meer opgelucht voelen.

Ook Marie (21) wachtte jaren om het aan haar ouders te vertellen: beluister hier haar verhaal.

Heb je vragen over je seksualiteit?

Weet dat je niet alleen bent. Er zijn mensen die net dezelfde gevoelens hebben. De holebi en trans jongeren organisatie Wel Jong ontwikkelde een veilig én anoniem jongerenplatform waar je met andere mensen kunt praten die ook met dezelfde vragen zitten.

FOTO: kevin laminto

Nood aan een babbel?

Praat erover