Waar vind ik hulp bij seksueel misbruik?

Er is geen ontsnappen meer aan. Het blijft me altijd volgen en op dit moment zit het verder dan dat ik zit. Ik loop erachter terwijl ik de baas zou moeten zijn over mijn problemen. Nu is het net omgekeerd.

Anoniem

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik. Dit is vaak een grote stap.

  Probeer in de eerste plaats je verhaal aan iemand te vertellen. Je hebt misschien een vriend(in), leerkracht, ouder of huisarts die je vertrouwt? Vaak staan schaamte en schuldgevoelens in de weg om iemand rechtstreeks aan te spreken. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kan ook terecht op de chatbox Nupraatikerover.be. Dit is gratis en anoniem. Op de chatbox zoeken medewerkers samen met jou naar oplossingen. Vertel wat je wil vertellen.

  Je kan ook terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Zij helpen jou en je gezin. De voorwaarde om met het gezin te werken, is dat iedereen voldoende meewerkt en dat je veilig bent.

  Daarnaast kan je ook aangifte doen bij de politie. Die verhoort jou. De politie en het parket onderzoeken jouw situatie en volgen het op. Als je minderjarig bent, kan het parket dit doorgeven aan de jeugdrechter. Die kan dan beslissen om hulpverlening op te starten. De rechter beoordeelt de feiten en beslist of er een straf volgt voor de dader.

  Getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik lees je op Wij spreken voor onszelf. Blijk je zwanger na het misbruik en weet je niet wat te doen met die zwangerschap, neem dan contact op met Fara.

  Sinds 2017 zijn er in België ook drie Zorgcentra na seksueel geweld (in Brussel, Gent en Luik). Daar kan je terecht voor medische en psychologische zorg. En ook daar staat de politie voor je klaar als je een klacht wil indienen.

  Nood aan een babbel?

  Praat erover