Waar vind ik hulp bij seksueel misbruik?
Er is geen ontsnappen meer aan. Het blijft me altijd volgen en op dit moment zit het verder dan dat ik zit. Ik loop erachter terwijl ik de baas zou moeten zijn over mijn problemen. Nu is het net omgekeerd.
Anoniem
Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik. Dit is vaak een grote stap.
Jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt, voelen zich vaak beschaamd of schuldig om wat er gebeurd is. Schrik om wat de andere zal denken, houdt hen vaak tegen om hun verhaal te vertellen. Het is niet gemakkelijk om alleen zo'n gebeurtenis(sen) te verwerken en om je opnieuw beter te voelen. Je verdient die hulp.
Een eerste stap kan zijn om je verhaal te vertellen aan iemand die je vertrouwt. Je hebt misschien een vriend(in), leerkracht, ouder of huisarts die je vertrouwt? Of iemand van het CLB op je school of het aanspreekpunt integriteit (API) in je jeugdvereniging?
Of wil je liever je verhaal vertellen aan iemand die je niet kent? Dan kan je terecht op de chatbox Nupraatikerover.be. Dit is gratis en anoniem. Op de chatbox luisteren medewerkers naar je verhaal en zoeken ze samen met jou naar oplossingen. Je vertelt wat je wil vertellen, op jouw tempo.
Je kan ook terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. In deze centra zijn de medewerkers gespecialiseerd om in seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing. Zij helpen jou en je gezin. Samen wordt naar oplossingen gezocht. De voorwaarde om met het gezin te werken, is dat iedereen voldoende meewerkt en dat je veilig bent. Deze hulp is gratis.
Sinds 2017 zijn er in Belgiƫ ook drie Zorgcentra na seksueel geweld (in Brussel, Gent en Luik). Daar kan je terecht voor allesomvattende zorg. Dit betekent dat er zowel medische als psychologische zorg gegeven wordt en als je klacht wil indienen bij de politie, helpen ze jou daarbij. Ze kunnen, in overleg met jou, ook een sporenonderzoek doen. Je kan er dag en nacht terecht. Ook deze hulp is gratis.
Daarnaast kan je ook aangifte doen bij de politie. Wanneer je klacht indient, wordt een verhoor van jou afgenomen. De politie en het parket onderzoeken jouw situatie en volgen het op. Als je minderjarig bent, kan het parket dit doorgeven aan de jeugdrechter. Die kan dan beslissen om hulpverlening op te starten. Het parket kan jouw klacht doorgeven aan de rechter zodat een rechtszaak tegen de dader wordt opgestart. De rechter beoordeelt de feiten en beslist of er een straf volgt voor de dader.
Weet dat je niet alleen in deze situatie bent. Lees je graag getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik? Deze vind je hier: Wij spreken voor onszelf.
Blijk je zwanger na het misbruik en weet je niet wat te doen met die zwangerschap, neem dan contact op met Fara.