Muziek streamen of downloaden: mag dat zomaar?

Op het internet zijn er heel wat manieren om gratis naar muziek te luisteren. De meeste daarvan zijn perfect legaal, maar er zijn wel een aantal addertjes onder het gras.

Je hebt verschillende manieren waarop je muziek kan luisteren online. De meest bekende daarbij zijn streamen en downloaden. Je kan ook muziek die je gekocht hebt kopiëren.

Streamen

Een bekende vorm van online muziek luisteren is streamen. Als je muziek streamt, dan download je geen bestanden op je computer of gsm, maar speel je ze af via het internet.

  • Op YouTube vind je heel wat liedjes en albums die je gratis kan beluisteren. Veel van die liedjes mogen daar officieel niet op staan, maar het is niet verboden om ze te beluisteren. Het is wel verboden om die muziek van YouTube ook te downloaden via bijvoorbeeld YouTubeMp3 Converter. Je kan ook YouTube Music gebruiken, die versie van YouTube is er speciaal om muziek te beluisteren.
  • Op SoundCloud kan iedereen zelf muziek toevoegen die iedereen kan beluisteren. De site is volledig gratis en alles wat er op staat mag je beluisteren. Dat is legaal. Zelf muziek van je favoriete artiesten op Soundcloud zetten, mag dan weer niet zonder toestemming van die artiesten.
  • Spotify is een databank van 35 miljoen liedjes waar je gratis naar kunt luisteren met reclame. Voor 10 euro per maand luister je reclamevrij en ook zonder dat je met het internet verbonden moet zijn.
  • Naast Spotify bestaan er nog een heleboel diensten, zoals Grooveshark, Simfy, Deezer, … Allemaal bieden ze een beperkt aantal uren gratis luisteren per maand aan, daarna moet je betalen. Of een maand wachten.

Downloaden

Als je muziekbestanden vanaf het internet opslaat op je computer, dan ben je aan het downloaden. Op sommige sites kan je legaal muziek downloaden als je een kleine vergoeding betaalt. iTunes is de bekendste, maar ook via de Play Store en de Windows Store lukt het.

Als je betaalt voor die bestanden, doe je niets verkeerd. Muziek of films downloaden via (illegale) torrent-sites is wel bijna altijd illegaal en daar kan je dus problemen mee krijgen.

Muziek kopiëren

Een kopie maken van de muziek die je gekocht hebt, is legaal. Maar alleen als je die kopie alleen voor jezelf gebruikt. Zo kan het gemakkelijk zijn om een kopie van een muziekbestand van op je computer ook op je mp3 speler of smartphone te kunnen zetten.

Op de officiële site van je favoriete groep muziek kopen en downloaden, is ook perfect wettig. Maar het is illegaal en strafbaar om muziek te kopen en te kopiëren voor je vrienden, of om die muziek op het internet te plaatsen die anderen kunnen downloaden, bijvoorbeeld op je eigen site, op YouTube of op SoundCloud.

Krijg ik nu een boete?

Als je op illegale manier muziek streamt, downloadt of kopieert, schendt je het auteursrecht van de artiest. Dat auteursrecht bepaalt namelijk dat enkel de artiest mag beslissen hoe, waar en wanneer de muziek openbaar gemaakt of verveelvoudigd wordt.

In België kregen mensen al hoge boetes voor inbreuken tegen het auteursrecht, maar in de praktijk is dat eerder een uitzondering. Stel vooral geen muziek beschikbaar voor anderen om te downloaden (bijvoorbeeld via torrents). Dat verzwaart de strafmaat alleen maar.

Bovendien, in sommige landen is de kans dat je een boete krijgt veel groter dan in België. Let dus op als je op reis of op kamp bent.

Conclusie

Het is zodanig gemakkelijk en goedkoop om op een legale manier muziek te beluisteren dat illegaal streamen of downloaden het risico gewoon niet waard is. Geniet van je muziek zonder er mee tegen de lamp te lopen.