Welke verzekering heb ik nodig op reis?

Verzekerd zijn bij ziekte en ongeval op reis is essentieel!

Met of zonder verzekering... je kunt pech hebben of ziek worden op reis. Een verzekering maakt je reis niet veiliger, maar daardoor kan je er wel op rekenen dat je geholpen wordt en niet veel moet betalen.

Je mutualiteit (CM, Onafhankelijk Ziekenfonds...) helpt je als je ziek wordt of een ongeval krijgt in het buitenland. Zo'n verzekering is verplicht in België. De hulp die je krijgt:

  • verschilt per mutualiteit.
  • is beperkt in de tijd (meestal 3-4 maanden).
  • geldt alleen als je voor korte tijd naar het buitenland gaat.
  • geldt voor een groot aantal Europese landen.
  • geldt soms ook voor landen buiten Europa.

Check dus hoe dat bij jouw mutualiteit zit vóór je vertrekt. Vraag ook je Europese ziekteverzekeringskaart of blauwe kaart op. Die is gratis en die moet je tonen als je op reis bij een dokter belandt. De kaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering.

Zijn andere verzekeringen nuttig?

Als er niks gebeurt, is een verzekering weggegooid geld. Je moet dus zelf het risico afwegen.

Als je denk dat een bepaald risico groot is, of als de eventuele kost heel hoog kan oplopen, kan je wel een bijkomende verzekering nemen.

  • Misschien wil je wel een annuleringsverzekering omdat je niet zeker bent dat je reis door kan gaan?
  • Of wil je je waardevolle spullen verzekeren in een stad waar veel pickpockets actief zijn?
  • Of wil je de auto die je van je ouders mag lenen extra verzekeren?
  • Of ben je van plan om je helemaal te bezatten in de nachtclubs van Sunny Beach?

Wanneer een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken geldt voor een land, ben je er nooit verzekerd! In België is het helaas nooit helemaal duidelijk wanneer er een negatief reisadvies is.

Dossier over verzekeringen

Wegwijzer vzw somde alles wat je wilt weten over reisverzekeringen op in een stevig dossier.

Gevaarlijke sporten

Duiken, canyoning, benji-springen... zijn meestal helemaal niet verzekerd! In dit geval is een extra verzekering zeker nuttig. Dat kan soms via het lidmaatschap van een sportfederatie. Neem niet te snel een verzekering van een plaatselijke organisatie. Daar zitten heel veel waardeloze verzekeringen bij, die je soms zelfs niet eens kunt lezen.

Denk je dat je flinke problemen kan krijgen?

Als je mutualiteit je onvoldoende kan indekken voor ziekte en ongevallen, dan kan je voor je vertrekt een reisbijstandsverzekering nemen. Er zijn tientallen verzekeraars die dat aanbieden.

Die verzekeringen kan je voor je vertrek afsluiten voor één reis ofwel voor al je reizen tijdens een heel jaar. Als één reis langer duurt dan drie of vier maanden, betaal je wel extra premies. Andere risico’s, zoals verlies van bagage, je voertuig, repatriëring (gratis terugvlucht naar België) bij problemen thuis… kan je afzonderlijk laten verzekeren, maar ook via een pakket-reisverzekering.

Bestaat de kans dat je een herexamen zult hebben?

Dan komt een annuleringsverzekering van pas. Herexamens tijdens of kort na een geplande reis zijn voor de meeste annuleringsverzekeringen een geldige reden. Vergelijk goed de verschillende verzekeringen, want de periode verschilt!