Welke verzekering heb ik nodig op reis?

Met of zonder verzekering... je kunt pech hebben of ziek worden op reis. Een verzekering maakt je reis niet veiliger. Maar als er iets gebeurt, word je wel geholpen en moet je normaal niet veel betalen.

Ziekenfonds

Je ziekenfonds helpt je als je ziek wordt of een ongeval krijgt op reis in het buitenland. Zo'n verzekering is verplicht in België. De hulp die je krijgt verschilt per mutualiteit en

  • geldt enkel bij dringende, persoonlijke medische redenen;
  • geldt voor een toeristische reis in Europa + een aantal landen rond de Middellandse zee. De Socialistische Mutualiteiten van West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg bieden ook wereldwijd dekking.
  • is beperkt in de tijd (meestal 3 maanden vanaf de eerste keer dat je ze nodig hebt);

Check dus hoe dat bij jouw mutualiteit zit vóór je vertrekt. En neem het nummer van hun alarmcentrale mee.

Vraag ook je Europese ziekteverzekeringskaart of blauwe kaart op. Die is gratis en die moet je tonen als je op reis bij een dokter belandt. De kaart bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering en is één jaar geldig.

Reisbijstandsverzekering

Als jouw soort reis of je bestemming niet gedekt wordt door je ziekenfonds, dan kan je een reisbijstandsverzekering nemen.

Zijn andere verzekeringen nuttig?

Als er niks gebeurt, is een verzekering achteraf bekeken weggegooid geld. Je moet dus zelf het risico afwegen.

Als je denkt dat een bepaald risico groot is, of als de mogelijke kost heel hoog kan zijn, kan je wel een bijkomende verzekering nemen.

  • Misschien wil je wel een annuleringsverzekering als je niet zeker bent dat je reis door kan gaan?
  • Of wil je je waardevolle spullen verzekeren tegen diefstal (met geweld) of verlies?

Een verzekeringsmaatschappij komt niet tussen als je naar een gebied reist waarvoor Buitenlandse zaken een een negatief reisadvies geeft. Het is niet helemaal duidelijk wanneer hun advies "negatief" is. Maar als je leest dat reizen sterk afgeraden wordt, dan kan het dus zijn dat je verzekering niet meer wil helpen of terugbetalen.

Dossier over verzekeringen

Wegwijzer vzw somde alles op wat je wilt weten over reisverzekeringen.

Gevaarlijke sporten

Duiken, canyoning, benji-springen,... zijn meestal helemaal niet verzekerd! In dit geval is een extra verzekering zeker nuttig. Dat kan soms via het lidmaatschap van een sportfederatie. Neem niet te snel een verzekering van een plaatselijke organisatie. Daar zitten heel veel waardeloze verzekeringen bij, die je soms zelfs niet eens kunt lezen.

Denk je dat je flinke problemen kan krijgen?

Ga je naar een risicogebied, verdwaal je makkelijk in de bergen of denk je dat er iets kan gebeuren met je familie of je huis, dan kan je een reisbijstandsverzekering nemen. 

Zo'n verzekering helpt je ook wanneer er géén dringend medisch noodgeval is. Ze betalen dan bijvoorbeeld je terugvlucht als iemand van je familie sterft of als je huis overstroomt... Maar ook wanneer een helikopter je moet komen zoeken in de bergen. Zonder reisbijstandsverzekering kan je dat duizenden euro's kosten.

Die verzekeringen kan je voor je vertrek afsluiten per reis ofwel voor al je reizen tijdens een heel jaar. Als één reis langer duurt dan drie maanden, betaal je wel extra premies. Andere risico’s, zoals verlies van bagage, je voertuig… kan je afzonderlijk laten verzekeren, maar ook via een pakket-reisverzekering

Bestaat de kans dat je een herexamen hebt?

Dan komt een annuleringsverzekering van pas. Herexamens tijdens of kort na een geplande reis zijn voor de meeste annuleringsverzekeringen een geldige reden. Vergelijk goed de verschillende verzekeringen, want de periode verschilt!

Nood aan een babbel?

Praat erover