Wat moet ik doen als ik ziek ben en niet naar school kan?

Voel je je niet lekker? Dan moet je je niet forceren om naar school te gaan. Maar wat moet je weer aan je school afgeven als bewijs?

Ben je minder dan 3 opeenvolgende dagen niet op school? Dan mogen je ouders een briefje schrijven en moet je niet naar school. Ben je meerderjarig? Dan mag je die verklaring zelf opmaken.

Een briefje van je ouders volstaat niet altijd. In deze gevallen heb je een doktersbriefje nodig:

  • Bracht je al 4 keer in één schooljaar een briefje van je ouders mee? Dan moet je volgende keer een doktersbriefje hebben.
  • Je blijft meer dan 3 opeenvolgende dagen weg van school.
  • Je bent ziek in een examenperiode.
Wat als je ziek bent tijdens de examens?

Als je ziek bent, kan je natuurlijk geen examen afleggen. De school beslist of je dit examen moet inhalen of niet. Dat gebeurt in overleg met de vakleerkracht en soms met de hele klassenraad. Als je het examen moet inhalen, bepaalt de school ook wanneer dit zal gebeuren. Dat kan gebeuren tijdens de examenperiode zelf, vlak erna of tijdens de vakantie. Wil je mee overleggen? Vraag dat aan je leerlingenraad!

Wat als je ziek bent tijdens een belangrijke test?

Ben je ziek tijdens een ander evaluatiemoment dan tijdens de examens? Dan mag je school zelf beslissen of een doktersbriefje nodig is. De afspraken hierover vind je in je schoolreglement.

Wat als je lange tijd out bent?

Kan je een lange tijd niet naar school door ziekte, operatie of ongeval, of ben je chronisch ziek? Dan bestaan er verschillende initiatieven die je de kans geven om les te volgen. Want onderwijs is een recht, ook als je ziek bent.

Nood aan een babbel?

Praat erover