Hoeveel geld heb ik nodig op reis?

Dat hangt er van af hoeveel luxe je wilt. Er zijn mensen die per dag maar 15 euro uitgeven, maar veel reizigers betalen 30 tot 70 euro per dag. Veel reizigers sparen dan ook een tijd geld voor hun reis. Wil je weten hoeveel reizigers gemiddeld uitgeven in een bepaald land? Kijk dan op de site van Budgetyourtrip.

Hoe goedkoop of duur je reis wordt kan je zelf bepalen door deze keuzes:

Bestemming

Reis je minder dan 3 weken lang? Ga dan bijvoorbeeld naar een goedkoop land in Oost- of Zuid-Europa. Op deze infographic van goedkoopste en duurste landen zie je snel waar je heen kan met jouw budget. Op Numbeo.com vind je nog veel meer details, zoals de prijs van een busrit of een drankje.

Verrassend: arme landen zijn niet altijd goedkoop. Veel landen in Afrika zijn vaak tamelijk duur voor toeristen.

Overnachting

Ga je kamperen, dan overnacht je het goedkoopst. Reken op zo'n €10 per nacht op een camping. Wil je op hostel of hotel, dan betaal je meteen een pak meer, zeker in het hoogseizoen. Reken op €15 voor een hostel en minstens €25 voor een hotel. Na een nacht of tien heb je al de aankoopprijs van je tent uitgespaard.

Transport

Transport is meestal de helft van de kost van een reis. Hiermee kan je dus veel geld besparen. Kies voor goedkope manieren van transport zoals fietsen, liften, ridesharing of de bus of zelfs de trein (als je lang vooraf boekt).

Een voorbeeld:

  • Antwerpen-Parijs met de bus met bagage: minder dan €15;
  • Antwerpen-Parijs met het vliegtuig met bagage: €80 tot €180;
  • Als je het vliegtuig neemt, betaal je ook bij voor je bagage, je trein naar Charleroi en de shuttlebus naar het centrum.

Zelf organiseren

Als je zelf je reis organiseert, is het meestal een stuk goedkoper dan wanneer je voor het reisorganisatie kiest. Wegwijzer vzw helpt je hierbij (helemaal gratis).

Kortingen en gratis activiteiten

Als jongere of student heb je in heel veel landen kortingen op openbaar vervoer, toegangsprijzen, activiteiten, zelfs winkels en restaurants. Mensen aan een kassa vertellen je dat niet altijd spontaan. Vraag er zelf naar of zoek vooraf uit waar je gratis of met een korting binnen mag.

Om te bewijzen dat je recht hebt op de korting, kan je het beste een erkende kortingskaart (of app) kopen. De belangrijkste zijn EYCA en ISIC.

FOTO: Cody Black

Nood aan een babbel?

Praat erover