Cyberhaat vs. cyberpesten: wat is het verschil?

Online kom je af en toe kwetsende berichten tegen. Maar wanneer is zo'n bericht cyberpesten en wanneer spreek je over cyberhaat? Het grote verschil zit 'm in op wie de berichten gericht zijn.

Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via digitale media zoals sociale media, mail, websites, sms, apps. Cyberpesten kan doorgaan op elk uur van elke dag. Dat is anders dan gewoon pesten.

Bij cyberpesten ben je dus ook thuis kwetsbaar. Daardoor doet het pesten vaak nog meer pijn. Via cyberpesten heeft de pester ook een groter digitaal publiek.

Cyberpesten kan anoniem. Maar het is vaak een aanvulling op offline pesten. Meestal weet de persoon die gepest wordt wie er achter de anonieme berichten zit. Bijna altijd kennen ze elkaar ook 'in real life'.

Gemeen gedrag op internet? Niet alles is meteen cyberpesten. Wanneer wel? Lees: Pesten. Wat is dat?

Cyberhaat

Ook cyberhaat of cyberhate speelt zich online af. Maar bij cyberhaat is de kwetsende boodschap niet gericht op 1 persoon in het bijzonder. Wel op hele groepen van mensen omwille van 1 specifiek kenmerk (bv. lelijke meisjes, joden, homo's, …). Dan spreken we dus niet over cyberpesten maar over cyberhaat.

Mag dat?

Haatboodschappen op het internet zijn niet altijd strafbaar. Alleen woorden die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie kunnen leiden tot vervolging. Ook uitlatingen die het bestaan van de holocaust in vraag stellen, zijn strafbaar bij wet.

Maar ook als het niet strafbaar is, is het misschien wel goed om te reageren. Met jouw reactie kan je aan de gekwetste personen en aan anderen laten weten dat niet iedereen zo denkt.

Nood aan een babbel?

Praat erover