Ik ben een pester. Hoe stop ik ermee?

Als je dit leest, heb je een belangrijke stap gezet. Je weet dat je een pester bent, dus je kan er iets aan doen. Dat is belangrijk, voor je slachtoffer maar zeker ook voor jou.

Hoe wordt iemand een pester?

Misschien doe je het gewoon uit verveling, omdat je er een kick van krijgt, of je doet mee omdat je zelf niet gepest wilt worden. Pesten maakt je stoer, maar misschien ben je zelf over sommige dingen wat onzeker en zelfs bang. Het is eigenlijk eenvoudig: wie goed in zijn vel zit, pest niet.

Cagla werd een pester omdat ze dacht dat ze zo zichzelf kon beschermen. Zij deed haar verhaal aan Klasse.

Het goede nieuws: je kan zelf veranderen

Sommige pesters realiseren zich snel dat ze verkeerd omgaan met hun klas- of groepsgenoten, bij anderen komt het besef trager.

Om tot dat besef te komen, moet je twee belangrijke dingen weten:

  • Weet dat je iemand echt ongelukkig maakt. Ook kleine pesterijen kunnen iemand ongelooflijk verdrietig maken. De schade die je aanricht is misschien niet heel goed zichtbaar voor jou maar pesterijen kunnen iemands leven heel lang en diep beïnvloeden.
  • Weet dat je ook jezelf schaadt. Want je maakt niet enkel het slachtoffer van je pesterijen bang maar ook anderen binnen je groep. Vroeg of laat zal je ervaren dat je relatie met hen daardoor niet helemaal gezond is. Stap uit dat vervelende gedrag en probeer op een positieve manier met je leeftijdsgenoten om te gaan. Het zal je eigen vriendschappen en ontwikkeling ten goede komen.

Wil je zelf iets doen aan je pestgedrag? Praat er eens over met iemand die je vertrouwt of neem contact op met een organisatie uit het blokje Praat erover op deze pagina. Ze helpen je - anoniem en gratis - verder. Het kan belangrijk zijn dat iemand weet dat je wil veranderen, wanneer je een moeilijk momentje hebt.

Nood aan een babbel?

Praat erover