Kan ik mijn ouders vertrouwen?

Je ouders moeten niet perfect zijn, en jullie moeten het niet over alles eens zijn met elkaar. Maar kinderen moeten hun ouders wel kunnen vertrouwen. Betrouwbare ouders...

  • zijn voorspelbaar: je weet wat je van hen kan verwachten doordat ze duidelijke grenzen stellen.
  • bieden jou veiligheid: ze laten jou geen dingen doen die je in gevaar kunnen brengen.

Is er niet genoeg vertrouwen tussen jullie? Of voel jij je niet veilig bij je ouders? Ga dan niet in je eentje het gesprek aan. Zoek een steunfiguur: een volwassene die jij vertrouwt, bij wie je terecht kan met je verhaal en die eventueel samen met jou het gesprek met je ouders kan voeren. Denk aan: een familielid, een leerkracht, de ouders van een vriend, een buur, ...

Naast betrouwbaar, zijn goede ouders ook:

  • beschikbaar wanneer je hen nodig hebt. Je kan bij hen aankloppen wanneer je ergens mee zit, en ze besteden genoeg tijd en energie aan jou.
  • betrokken. Dat wil zeggen dat ze ge├»nteresseerd zijn in jouw doen en laten, in wat jij meemaakt en voelt en dat ze met je meeleven. Het is het gevoel dat je ouders jou kennen en rekening met je houden.

Als de relatie tussen jou en je ouders ernstig verstoord is, zoek je best professionele hulp. Neem contact op met een organisatie uit het blokje PRAAT EROVER.

Doe dit zeker als je voelt dat je niets aan de situatie kan veranderen en daar erg van afziet!

Nood aan een babbel?

Praat erover