Ik ga opnieuw bij mijn ouders wonen. Wat nu?

Ga je na een periode van zelfstandig wonen (tijdelijk) terug bij je ouders wonen? Dat kan gebeuren als je relatie misloopt, je studie eindigt zonder dat je al een job hebt, of bij geldgebrek. Is iedereen akkoord? Dan kan even terug thuis gaan wonen een goede oplossing zijn.

Maak dan wel best goede afspraken.

Die kunnen natuurlijk anders zijn dan toen je nog als kind thuis woonde. Je ouders mogen best vragen dat jij je ook inzet voor het huishouden zodat het samen leven fijn blijft voor iedereen.

Maak concrete afspraken over:

  • wat jij doet in het huishouden zoals poetsen, wassen en eten klaarmaken.
  • je aanwezigheid: laat weten wanneer je er (niet) bent en of je al dan niet mee eet.
  • wie je wanneer mee naar huis brengt.
  • hoeveel je bijdraagt om thuis te wonen.

Hoeveel geld mogen mijn ouders vragen?

Ouders mogen dat zelf kiezen, maar er bestaan wel enkele hulpmiddelen om dit te berekenen.

Het Centrum voor Budgetadvies en Budgetonderzoek CEBUD berekent regelmatig hoeveel het eten, de was, huur, energie, verlichting, verzekeringen, tv en internet van een inwonend kind extra kost.

In 2018 was gemiddeld 340 euro per maand en was een bijdrage van €300 tot €350 per maand dus heel redelijk. Ondertussen is het leven natuurlijk een stuk duurder en moet je dit bedrag aanpassen.

Wat bij een sociale woning?

Woon je met je ouders in een sociale woning en werk je al? Dan stijgt ook de huurprijs van je sociale woning als je terug thuis gaat wonen. Dat kunnen je ouders ook aan jou doorrekenen.

Een studentenjob heeft geen effect op de huurprijs, zolang je niet meer werkt dan 475 uur per jaar.

Nood aan een babbel?

Praat erover