Hoe ga ik om met iemand die bipolair is?

Probeer niet de therapeut te zijn voor de persoon met een bipolaire stoornis, maar wel een vriend of vriendin. Je kan je bezorgdheid uiten, bijvoorbeeld door gewoon te vragen: ”Hoe gaat het?” Of door je eigen zorgen te benoemen: “Ik maak me toch een beetje ongerust …”.

Probeer jezelf voldoende te omringen met steun. Blijf er niet alleen mee zitten. Heeft jouw vriend of vriendin nog geen professionele hulp gekregen of gezocht? Vraag dan een volwassene om deze hulp mogelijk te maken.

Als je vriend of vriendin manisch is, kan dat voor jou erg vermoeiend zijn. Laat je vriend of vriendin zoveel mogelijk prikkels vermijden. Gesprekken, een film op tv of een bepaald liedje op de radio,… kunnen de manie nog versterken. Geef rust aan je vriend of vriendin. Want rust kan je laten dalen uit de manie.

Worstelt je vriend of vriendin met een depressie? Dan is het belangrijk om te laten zien dat je er bent. Misschien zondert hij of zij zich wel af en probeert die contact te vermijden? Dring best het contact niet op, maar stel je beschikbaar op. Telefoneer af en toe om te horen hoe het gaat. Of stel voor om eens langs te komen. Geef erkenning aan de vaak negatieve gevoelens die ze hebben.

Maar gun ook hier jezelf voldoende afstand. Ook een depressie kan zwaar wegen op jou als vriend of vriendin.

Onthoud vooral dat je een vriend bent en geen therapeut. Probeer dus hulp aan te bieden, maar vergeet jezelf niet. En geniet vooral van de vriendschap. Want jouw vriend of vriendin is meer dan alleen zijn of haar kwetsbaarheid.

Kan je een relatie hebben met iemand die bipolair is?

Relaties kunnen altijd. Een manie of depressie kunnen wel druk zetten op de relatie. Je maakt best een goed signaleringsplan. Bijvoorbeeld door goede afspraken te maken voor wanneer het niet meer goed gaat. Ook hier is het belangrijk dat de partner geen ‘therapeutische rol’ op zich gaat nemen.

Waar kan je terecht met vragen over bipolair zijn?

Met vragen over bipolaire stoornis, kan je terecht op de website van Ups & Downs.

Nood aan een babbel?

Praat erover