Mag de school piercings, tattoos of korte rokjes verbieden?

Regels over kledij, piercings, tattoos... zorgen vaak voor conflicten op school. Wat zijn je rechten als leerling?

De school legt de regels vast in het schoolreglement. De regels mogen wel niet in strijd zijn met de fundamentele rechten en vrijheden van leerlingen of ouders. Ook is het belangrijk dat de regels voor iedereen gelijk zijn. Als de school onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld jongens en meisjes moet dit een duidelijke reden hebben. Geen oorbellen vanwege hygiƫnische redenen in bepaalde studierichtingen kan wel. Oorbellen toelaten voor meisjes, maar niet voor jongens kan dus niet.

In veel schoolreglementen staat beschreven welke kledij is toegelaten en welke niet. Ook over piercings, tattoos, oorringen of petjes vind je vaak regels. Als de school bepaalde zaken verbiedt, moet je je hieraan houden.

Het kan gebeuren dat de kledingvoorschriften in het schoolreglement vaag omschreven zijn. Als je niet begrijpt wat er precies mee wordt bedoeld, spreek dan je leerlingenraad aan. Zij kunnen er misschien voor zorgen dat de regels duidelijker worden.

De kleding die je draagt en hoe je eruit ziet maken een belangrijk deel uit van wie je bent als jongere. Het is vaak een manier om je als persoon te uiten. Strenge regels kunnen de identiteit van leerlingen dan ook in de weg staan. Vertel de school dat ze best goed nadenkt over de "dresscode" op school.

  • Wat willen ze met de regels bereiken?
  • Wat kan voor de school niet door de beugel?
  • Gaat de regel niet meer slecht dan goed doen?

Op die vragen kan de school een antwoord zoeken samen met jou andere leerlingen.

Nood aan een babbel?

Praat erover