Ik heb seks gehad zonder condoom. Heb ik nu een ziekte?

Dat kan. Je kan een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben. Laat je daarom testen.

Hoe weet ik of ik een soa heb?

Een soa merk je niet altijd onmiddellijk op. Van sommige soa’s, zoals chlamydia kan je helemaal niets merken.

Laat een soa-test doen bij een huisdokter. Je kan je laten testen op:

  • Chlamydia
  • HPV (humaan papillomavirus)
  • Hiv (het virus dat aids veroorzaakt)
  • Gonorroe
  • Syfilis

Hoe verloopt een soa-test?

Dat hangt af van welke klachten je hebt, de manier waarop je seks hebt en voor welke soa's je je laat testen.

Meestal gaat het zo:

  • De dokter stelt je vragen over jezelf, je partner en de seks die je hebt gehad. Antwoord eerlijk, zodat je de juiste behandeling krijgt. De dokter heeft beroepsgeheim, dus die vertelt niets door.
  • De dokter kijkt op en rond de geslachtsdelen, keel en/of anus of er symptomen zijn zoals blaasjes, wratjes of zweertjes. Hij of zij doet eventueel ook een uitstrijkje van de vagina, keel of anus.
  • Je laat bloed en/of urine afnemen voor onderzoek in een labo
  • Na 2 tot 7 dagen ken je het resultaat.

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan stelt de arts een behandeling voor, bijvoorbeeld met antibiotica. Ook je sekspartner moet zich dan laten testen en behandelen.

Zit je nog met vragen? Lees mee over soa-tests.

Het kan ook zijn dat je zwanger bent of iemand zwanger hebt gemaakt. Lees daarom ook deze pagina over de noodpil.

Hoe vermijd ik een soa?

Je gebruikt best altijd een condoom. Want je ziet niet aan iemands uiterlijk of die een soa heeft.

Ga je een vaste relatie aan? Laat je dan eerst alle twee testen voor je het condoom zou weglaten.

Zorg er ook voor dat je op een andere manier beschermd bent tegen een zwangerschap.

Voor sommige soa's zoals HPV kan je je laten vaccineren. Vraag hiernaar bij het CLB of je huisarts.

Enkele veelvoorkomende soa's

Chlamydia

Chlamydia is een heel besmettelijke soa die veel voorkomt bij min-25-jarigen. Chlamydia wordt ook wel eens een stille soa genoemd, omdat veel mensen er geen klachten van ondervinden. Maar wanneer je chlamydia lang niet behandelt, kan het leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij meisjes.

Chlamydia kan je voorkomen door een condoom te gebruiken bij seksuele contacten. Vermijd bij orale seks dat er sperma of menstruatiebloed in de mond komt. Je kan je laten testen bij een huisarts. Binnen 1 à 2 weken weet je het resultaat.

De gemakkelijkste manier om chlamydia op te sporen is via een urinestaal bij de dokter. Ben je besmet? Dan kan je de infectie behandelen met antibiotica. Doe je dat niet? Dan kan dat leiden tot ernstige complicaties. Chlamydia is een heel besmettelijke soa. De partner moet dus meteen mee behandeld worden.

Ben je in een vaste relatie en wil je het condoom weglaten? Laat je dan eerst allebei testen op soa’s. 

HPV

HPV staat voor Humaan PapillomaVirus. Het is een virus dat genitale wratjes veroorzaakt, maar ook enkele vormen van kanker waaronder baarmoederhalskanker. HPV komt veel voor en zorgt meestal niet voor klachten.

De overheid biedt voor meisjes en jongens in het eerste jaar van het middelbaar een gratis vaccin aan tegen het humaan papillomavirus of HPV. Je CLB kan dit zetten of je huisarts. Bij de huisarts betaal je wel nog voor de consultatie. Ook als je ouder bent, kan een vaccin nog nuttig zijn. Vraag ernaar bij het CLB of je huisarts.

Het vaccin bestaat uit 2 prikjes die in je bovenarm gezet worden.

Het vaccin vermindert de kans op baarmoederhalskanker. Je bent wel nog niet 100% tegen HPV beschermd, en ook niet tegen alle types van HPV. Maar de inenting gaat wel in tegen twee types van HPV die 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Ook al ben je gevaccineerd, het blijft belangrijk dat je een condoom gebruikt bij seks. En dat je, vanaf je 25 jaar, om de 3 jaar een uitstrijkje laat afnemen bij een huisarts of de gynaecoloog.

HIV

HIV staat voor Humaan ImmunodeficiëntieVirus. Dit virus valt je natuurlijke afweersysteem aan waardoor je kwetsbaarder bent voor gewone ziektes zoals een longontsteking.

Als je een hiv-infectie niet behandelt, dan krijg je aids. Gelukkig komt dat in België nog nauwelijks voor doordat besmette mensen snel opgespoord worden en medische hulp krijgen. De meeste mensen met hiv in België hebben dus geen aids.

Mensen die leven met hiv moeten wel hun hele leven lang elke dag medicatie nemen om het virus te onderdrukken. Als ze hun medicatie goed nemen, kunnen ze het virus niet meer overdragen aan hun partner.

Bij jongeren komt HIV doorgaans minder voor.

Nood aan een babbel?

Praat erover