Kunnen anderen de beelden van mijn webcam filmen?

Tijdens het chatten je vrienden kunnen zien, is een leuke extra en kan je heel wat extra plezier bezorgen. Toch let je beter goed op als je via de webcam chat met Skype, Facetime, Google Hangouts of een ander programma.

Als je chat met een persoon die je niet kent, dan leer je die best eerst wat beter kennen voor je de webcam aan zet. Het kan er natuurlijk wel voor zorgen dat je meteen zeker weet met wie je aan het chatten bent. Als je gesprekspartner vraagt om de webcam aan te zetten, maar dat zelf niet wil of niet kan, laat dan duidelijk weten dat je dit geen goed idee vindt. Het kan een excuus zijn om zijn of haar ware identiteit niet weer te geven.

Je let ook best op wat je allemaal laat zien voor de webcam. Als de andere chatter je vraagt om bijvoorbeeld een lichaamsdeel te tonen, kan die het zonder jouw toestemming en zonder dat je het zelf weet, filmen of fotograferen. Die beelden kunnen dan ook doorgestuurd worden en een eigen leven gaan leiden op het internet. Eens de beelden verspreid zijn, kan je ze niet meer verwijderen. Lees hier wat je wel kan doen als je nudes zijn verspreid. Als je beslist om een lichaamsdeel te tonen, houd dan sowieso je gezicht of tattoos buiten beeld.

FOTO: imgix

Nood aan een babbel?

Praat erover