Vanaf welke leeftijd mag ik op sociale media?

Ben je ook zo benieuwd naar het leven online? Kan je niet wachten om een eigen profiel aan te maken op Snapchat? Weet dat je de meeste sociale media pas mag gebruiken als je 13 jaar bent.

Dat komt omdat zo goed als alle sociale media uit de Verenigde Staten komen (Twitter, YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, Tumblr, WeHeartIt,…). En hun wet zegt dat je geen persoonlijke informatie mag delen online zolang je geen 13 jaar oud bent. Ook Tik Tok/Musical.ly mag je eigenlijk pas gebruiken als je 13 jaar bent.

Ketnet mag

Het sociale netwerk van Ketnet is Belgisch en mag je gebruiken vanaf 6 jaar. Om alle functies te kunnen gebruiken, moet je het e-mailadres van een van je ouders ingeven, zodat zij op de hoogte zijn. Deze regels slaan bovendien enkel op het aanmaken van een profiel om zelf info te delen.

Het lezen van tweets, Tumblr-pagina’s of bekijken van YouTube-filmpjes mag dus altijd. Ook al ben je nog geen 13.

Toch al vroeger gebruiken?

Je kan natuurlijk liegen over je leeftijd en al vroeger een profiel aan te maken. Maar weet dat dat eigenlijk niet mag en dat die websites ook nog niet geschikt zijn voor jou. Vraag aan je ouders of je een profiel mag aanmaken, ook al ben je nog maar 12. En maak het eventueel samen aan. Vinden ze je nog wat te jong? Respecteer dat dan, en vraag het later misschien nog eens opnieuw.

Beslist om een profiel aan te maken?

FOTO: Elijah O'Donell

Nood aan een babbel?

Praat erover