Hoe kies ik de juiste studierichting?

Kiezen is verliezen, zeggen ze wel eens. Vast staat dat kiezen niet altijd gemakkelijk is. Wij overlopen een paar stappen die het gemakkelijker maken om een studierichting te kiezen.

  • Kiezen? Praat met mensen die al een studie of beroep hebben gekozen. Hoe hebben zij dat gedaan? Vraag je ook af: wat wil ik later doen? Wat vind ik belangrijk?
  • Ken jezelf Om juist te kiezen, moet je jezelf kennen. Wat kan je goed? Hou je ervan om met mensen te praten of ben je eerder stil? Werk je graag met de computer? Lees je graag? Werk je het liefst met je handen? Hou je van techniek? Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker het is om een richting te kiezen die goed bij je past. Vul één van de zelftesten hieronder in. Met de ene test ontdek je wat je interesseert en welke richting bij je past, de andere peilt naar je studiehouding.
  • Ga op verkenning Er zijn ook beroepen of studies die je nog niet kent. Hoe kan je ze dan kiezen? Kijk goed rond! Veel informatie over wat je kan studeren, vind je op Onderwijskiezer.
  • Leer de richting kennen Weet je ongeveer wat je wil kiezen? Dan is het tijd voor een onderzoek. In welke school kan je die studie volgen? Welke vakken heb je dan? Wat kan je later doen met je keuze? Praat met iemand die hetzelfde heeft gekozen. Doe dat voor elke richting waarover je nadenkt.
  • Kies! Nu komt het: kies! Zet alles op een rij. Wat trekt je het meest aan in die richting? Neem je tijd.
  • Heb je er zin in? Goed gekozen! Zie je jezelf echt iets leren? Heb je veel zin om te beginnen? Dan heb je goed gekozen. Je bent er helemaal klaar voor. Succes!
  • Toch niet? Is de richting toch niets voor jou? Dat is niet het einde van de wereld. Je kan vaak nog veranderen van richting. Praat erover met je CLB.

Moet ik in januari van studierichting veranderen als de school dat aanraadt?

Nee, je bent niet verplicht om een 'advies tot heroriëntering' na het kerstrapport te volgen.

Pas op het einde van het jaar kan je via een B- of C-attest verplicht worden om van studierichting te veranderen, of een jaar over te doen.

Ben je verrast door dat advies? Lees hier wat je kan doen.

FOTO: Farn Saetia

Nood aan een babbel?

Praat erover