Waarvoor kan ik terecht bij een vakbond?

Je kent vakbonden wellicht van treinstakingen of betogingen. Maar ze doen nog veel meer dan dat.

Ze geven:

  • gratis bijstand bij conflicten of problemen op de werkvloer
  • informatie over studentenarbeid
  • advies over alles wat met arbeidscontracten en werk te maken heeft
  • advies over de werkloosheidsreglementering
  • ze betalen werkloosheidsuitkeringen en de jeugdvakantie uit

Ze verdedigen werknemers en werkzoekenden.

Er zijn drie grote vakbonden actief in Vlaanderen:

Waarom bestaan vakbonden?

Vakbonden verdedigen de belangen van werknemers en werkzoekenden. Zo onderhandelen de vakbonden in bedrijven over bijvoorbeeld werkomstandigheden of lonen. In grote bedrijven zitten de vakbonden ook in de ondernemingsraad.

Heb je een probleem op het werk of kom je in conflict met je werkgever? Dan zijn de vakbondsafgevaardigden in het bedrijf vaak je eerste aanspreekpunt. Zij informeren je over je rechten en plichten en helpen je eventueel verder.

Vakbonden werken via het principe van de solidariteit. Op zijn of haar eentje kan een werknemer weinig eisen stellen tegenover zijn of haar werkgever. Maar bij vakbonden komen duizenden werknemers in Belgiƫ samen en kunnen zo samen eisen stellen.

Moet ik daarvoor betalen?

Vakbonden zijn ledenorganisaties. Om je aan te sluiten, moet je lidgeld betalen. Jongeren die nog studeren, nog geen werk hebben of in de beroepsinschakelingstijd zitten, kunnen vaak gratis lid worden.

Lid zijn van een vakbond is niet verplicht. Voor de uitbetaling van uitkeringen kan je ook gratis terecht bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen.

FOTO: Clem Onojeghuo