"Geniet van je jeugdigheid" | Ines (20)

Puberteit. Je veranderend lichaam, je onvoorspelbare stemmingswisselingen, je moeder die schreeuwt dat je niet zo’n toon moet aanslaan en jij die terug roept dat je geen twaalf jaar meer bent - terwijl je je stiekem nog steeds zo gedraagt. Kortom: Een hele hoop gedoe waar je niet om gevraagd hebt en waar je helaas niet om heen kan.

En dan heb ik het nog niet over de tegenstrijdige , soms seksueel gefrustreerde of ronduit belachelijk overdreven gevoelens die je de baas probeert te blijven. Vechtend voor het evenwicht tussen de opwindende nieuwsgierigheid en de verschrikkelijk angstaanjagende onbekendheid die deze fase in je leven met zich mee brengt. Gebukt onder de sociale druk van de Instagrammodellen en de druk van de maatschappij ben je op zoek naar je identiteit.

Geen enkele persoon is hetzelfde. Dat is wat ons juist zo mooi maakt.

Ines, 20 jaar

Een tip: Zoek niet te hard. Je zou jezelf zomaar eens kunnen kwijtraken in de zoektocht naar je persoonlijkheid. Je kan je zelfontwikkeling niet afdwingen, hoe graag je dat misschien wel wilt. Het is natuurlijk makkelijk om zoiets te zeggen als het einde van de puberteit in zicht is. Ik kan me voorstellen dat je hier niet veel aan hebt als je lijf bijna uit elkaar spat van de hormonen. Geloof me, we hebben het allemaal meegemaakt. Je bent niet alleen, godzijdank.

Ik heb nooit echt problemen gehad met het accepteren van mijn lichaam enzovoort. Toch had ik als vijftienjarige ook last van een klassieke portie onzekerheid, die naar gewoonte moeilijk was om te negeren.

Het is lastig om uit te leggen zonder te klinken als een pervert. Maar ik kan je verzekeren dat dit allesbehalve het geval is. Ik heb het over naaktheid. Pure, ongedwongen, onverbloemde naaktheid. Het is geruststellend om te merken dat iedereen hetzelfde is, maar toch ook uniek. Geen enkele persoon is hetzelfde. Dat is wat ons juist zo mooi maakt. Opgebouwd uit dezelfde basis en toch zijn we allemaal zo verschillend. Het is die diversiteit die ons typeert en bijdraagt aan onze schoonheid.

Daarbij is het veel makkelijker om jezelf te accepteren dan je ertegen te verzetten. Het is beter om zelfverzekerd over te komen dan een gebrek aan zelfvertrouwen te hebben. Hoewel je misschien door de bomen het bos niet meer ziet en de vertwijfeling toeslaat, probeer je toch best te genieten van je jeugdigheid. Je bent jong en je wilt wat. De wereld ligt aan je voeten!

Tekst: Margot Gysbrechts

Nood aan een babbel?

Praat erover