Wanneer is alcohol gevaarlijk?
Door De Druglijn
11-24 jaar
Alcohol drinken kan prettig zijn, maar er zijn ook een aantal gevaren.
Je voelt het effect van alcohol niet meteen als je drinkt. Op een nuchtere maag voel je dit pas na een half uur, als je wel gegeten hebt, duurt dit tot een uur. Drink je te snel, dan weet je dus niet hoe dronken je na een (half)uur precies zal zijn. Het is dus moeilijk in te schatten hoe dronken je zal worden. Drink daarom na een glas alcohol een aantal drankjes zonder alcohol. Zo heeft je lichaam de tijd om een deel van de alcohol af te breken.
Wanneer je te veel alcohol drinkt, krijg je misschien:
- Een kater. Alcohol droogt je lichaam uit. Daardoor krijg je hoofdpijn. Water drinken tussen de alcohol door kan helpen. Soms ben je ook misselijk en moet je overgeven.
- Een ongeval. Alcohol vermindert de controle die je hebt op je beweging en coördinatievermogen. Hierdoor heb je meer kans op een verkeersongeval, maar kan je ook vallen of in het water belanden. Vermijd het drinken van alcohol als je beslist om te rijden. Rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed is strafbaar. Ook met de fiets.
- Een black-out. Je herinnert je niet meer wat je gedaan hebt.
- Een vergiftiging. Je kan bewusteloos of in coma raken.
- Problemen met je lever. Je lever breekt alcohol af. Drink je vaak te veel, dan raakt de lever overbelast.
- Meer kans op hart- en vaatziekten en op kanker.
- Een verslaving. Wie erg vroeg start met alcohol drinken, maakt later ook meer kans om met alcohol in de problemen te komen of verslaafd te geraken.
Als je jong bent, loop je nog meer risico’s als je vaak veel drinkt. Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag ik alcohol drinken?
FOTO: Farn Saetia