Ik kan of wil niet meer thuis wonen. Wat kan ik doen?

Zijn er bij jou thuis veel spanningen? Als de situatie heel erg wordt, is het soms goed dat je apart gaat wonen. Wat kan je doen?

  • Bij het JAC of CLB kan je altijd terecht om samen met jou de mogelijkheden te overlopen. Op internaat, op kot gaan, bij iemand van de familie of toch op eigen benen? Wat voor jou de beste oplossing is, hangt veel af van jouw situatie. Opgelet: zolang je minderjarig bent, heb je toestemming van je ouders nodig om ergens anders dan thuis te wonen.
  • Is je situatie thuis zó slecht dat je écht niet thuis kan blijven? Dan kan de jeugdrechter aan minderjarigen en hun ouders hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Jij hebt dan recht op een vertrouwenspersoon en op een gratis advocaat. Dat noemen ze ook een ‘pro deo-advocaat’.

  • Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je meerderjarig. Je kiest zelf waar je woont. Je ouders moeten je onderhouden zolang je studeert. Dus ook als je meerderjarig bent. Dat heet ‘onderhoudsplicht’. Op eigen benen staan is sowieso een grote stap. Heb je het gevoel dat je hierbij wat ondersteuning kan gebruiken? Dan ben je bij het JAC aan het juiste adres. Zie het blokje PRAAT EROVER op deze pagina. Het JAC helpt je met je paperassen en bij het zoeken naar een woning en werk.

Lees de brochure "Jij en de jeugdrechtbank"

Deze brochure geeft informatie over de werking van de jeugdrechtbank en de taken van de jeugdrechter. Jouw rechten als jongere worden ook uitgelegd.

FOTO: Jesús Rodríguez

Nood aan een babbel?

Praat erover