Ik zie het niet meer zitten. Wat kan ik doen?

Voel je je zo slecht dat je het echt niet meer ziet zitten? En heb je het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat? Dat is niet gemakkelijk.

Soms kan je je zo vreselijk voelen dat je geen blijf meer weet met jezelf. Ga je door zo’n rotte periode? Wees dan vooral niet te hard voor jezelf.

Als je verdrietig bent, huil dan eens goed, trek je even terug of doe iets wat je leuk vindt.

Blijf er niet mee zitten

Hulp vragen wanneer je het nodig hebt is het dapperste dat je kunt doen. Dat is niet zo gemakkelijk wanneer je slecht in je vel zit.

Vaak helpt het wel om die chaos in hoofd weer op orde te krijgen. Hoe zwaar het ook is, erover babbelen maakt het lichter. Vind je het moeilijk om erover te praten? Misschien lukt het wel om het neer te schrijven en af te geven? Blijf er niet alleen mee zitten.

Wist je dat je ook steeds anoniem terecht kunt bij een verschillende organisaties? Zij staan altijd klaar met een luisterend oor. Je vindt ze in het blokje PRAAT EROVER.

Denk je op zo’n momenten soms aan zelfdoding?

Soms kan het leven zo veel pijn doen dat je eigenlijk niet meer verder wilt. Ook al voelt het alsof je alles al hebt geprobeerd, toch kan je geholpen worden.

Het is belangrijk dat je je gevoelens niet voor jezelf houdt. Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt. Iemand anders bekijkt je probleem op een andere manier en kan je oplossingen aanbieden.

Durf je niet? Of geraak je er met die persoon ook niet uit? Je kan ook anoniem bellen of chatten met de Zelfmoordlijn. Er is altijd een uitweg.

FOTO: Francisco Gonzalez