Ik zie het niet meer zitten. Wat kan ik doen?

Voel je je zo slecht dat je het niet meer ziet zitten? En heb je het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat? Dat is best rot en zeker niet gemakkelijk.

Soms kan je je zo vreselijk voelen dat je geen blijf meer weet met jezelf. Ga je door zo’n rotte periode? Wees dan vooral niet te hard voor jezelf. Ga jezelf niet nog eens veroordelen omdat je je slecht voelt. Hoe zou je reageren als een goede vriend zich zo voelde? Een vriendelijk woord en iemand tijd gunnen kan veel doen. Zorg net zo goed voor jezelf als je dat voor een vriend(in) zou doen.

Als je verdrietig bent, huil dan eens goed, trek je even terug en verwacht even niet teveel van jezelf.

Probeer ook wat leuke dingen in te plannen: terrasje met een vriendin, eens goed gaan sporten of liever je favoriete serie kijken? Leuke dingen zeg je? Er is even helemaal niets leuk. Zo voelt het inderdaad écht. Probeer toch elke dag iets te doen, dat mag ook iets klein zijn (de hond uitlaten, naar de zonsondergang kijken, ...). Ook al heb je er vooraf geen zin in, je zult je waarschijnlijk beter voelen als je het toch doet.

Weet je niet waar beginnen? Of heb je soms de neiging om op zo'n rot moment dingen te doen die niet goed voor je zijn? Maak dan alvast een plan voor een moeilijk moment.

Blijf er niet alleen mee zitten

Hulp vragen wanneer je het nodig hebt is het dapperste dat je kunt doen. Dat is niet gemakkelijk wanneer je slecht in je vel zit. Het klinkt eng, maar erover praten is vaak de eerste stap om je wat beter te voelen.

Vaak helpt het wel om die chaos in hoofd weer op orde te krijgen. Hoe zwaar het ook is, erover babbelen maakt het lichter. Vind je het moeilijk om erover te praten? Misschien lukt het wel om het neer te schrijven en af te geven?

Schaam je niet over hoe je je voelt. Niemand voelt zich áltijd goed, iedereen heeft wel eens eens een mindere periode. Grote kans dat de mensen rondom je er graag willen zijn voor je, in plaats van dat je in stilte afziet. Ze kunnen het misschien niet meteen oplossen. Dat hoeft ook niet, alleen al die donkere gedachten eens uitspreken kan echt opluchten. Blijf er niet alleen mee rondlopen.

Weet je niet hoe beginnen? Hier vind je een handleiding om hulp te vragen.

Wist je dat je ook steeds anoniem terecht kunt bij een verschillende organisaties? Zij staan altijd klaar met een luisterend oor. Je vindt ze in het blokje PRAAT EROVER.

Denk je op zo’n momenten soms aan zelfdoding?

Soms kan het leven zo veel pijn doen dat je eigenlijk niet meer verder wilt. Ook al voelt het alsof je alles al hebt geprobeerd, toch kan je geholpen worden.

Het is belangrijk dat je je gevoelens niet voor jezelf houdt. Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt. Iemand anders bekijkt je probleem op een andere manier en kan je oplossingen aanbieden.

Durf je niet? Of geraak je er met die persoon ook niet uit? Je kan ook anoniem bellen of chatten met de Zelfmoordlijn. Er is altijd een uitweg.

FOTO: Francisco Gonzalez

Nood aan een babbel?

Praat erover