Zijn veganisten gezond?

Veganisten eten niets wat van dieren komt. Dus geen vlees, vis, melk, eieren of honing. Dat doen ze uit dierenliefde, uit zorg voor de planeet of voor hun gezondheid.

Kom je als veganist stoffen tekort?

In dierlijke producten zitten belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Die stoffen zijn bijvoorbeeld calcium en eiwitten. Maar je kan ze ook uit plantaardig eten halen. Voorbeelden zijn:

  • peulvruchten zoals linzen, (kikker-)erwten, bonen...
  • groenten zoals spinazie en broccoli
  • noten en zaden
  • zuivelvervangers zoals sojamelk of sojayoghurt
  • vleesvervangers zoals tofu of seitan

De enige vitamine die je niet uit plantaardig voedsel kan halen, is vitamine B12. De meeste veganisten nemen daarvoor een supplement.

Een veganist die gevarieerd eet, komt dus niets tekort. Dat zegt de belangrijkste Amerikaanse organisatie van diëtisten ook.

Zijn veganisten gezond?

Veganisten zijn niet per se gezonder of ongezonder dan vleeseters. Alles hangt af van wat je eet. Te veel vlees eten is niet gezond. Maar een veganist die elke dag frietjes eet, is natuurlijk ook niet gezond bezig.

Vegetariërs en veganisten hebben wel minder kans op sommige ziektes. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgen ze minder vaak diabetes type 2 en hebben minder vaak overgewicht. Ook lopen ze minder risico op hart- en vaatziekten en op verschillende kankers.

Wat eten veganisten dan wel?