"Het draait vaak niet om het skaten, maar om je geaardheid" | Evelien (27)

Ik heb momenten gehad waarop ik het gevoel had dat ik moest doen alsof ik hetero was. En eigenlijk was dat gewoon om commentaar te vermijden, want na een tijdje word je het gewoon kotsbeu om geviseerd te worden.

Ik begon te skateboarden rond mijn 10 jaar en doe het nu al bijna 16 jaar. Vanaf mijn 11de skate ik wedstrijden in België. Bij de jongens, want er waren geen aparte meisjeswedstrijden. Vandaag beginnen wel meer meisjes te skaten, maar de sport wordt nog steeds gezien als een mannenwereld.

Op zeer korte tijd stond ik on top of the world. Toen ik 15 jaar was, had ik twee sponsordeals en nam ik in Amerika deel aan wedstrijden naast mijn idolen. Dat was hemels: ik mocht overal naartoe, ontmoette veel mensen en kon doen wat ik graag deed: skateboarden.

Toen was ik niet echt bezig met mijn geaardheid. De twijfel was er wel, die was er al van jongs af aan. Zoals velen had ik ooit een crush op een juf, maar op dat moment maak je daar niets van. Je vindt die persoon gewoon leuk. Ik wist dat een paar van mijn idolen lesbisch waren.

Toen ik in Amerika met hen optrok en ze bezig zag, dacht ik “Goh, misschien ben ik wel aangetrokken tot vrouwen?”. En rond mijn 15de kwam het besef dat jongens mij niet zo interesseerden en dat ik het niet zo erg zou vinden om een meisje te kussen.

Nu ben ik out and proud, dus als sponsors van mij verwachten dat ik mijn geaardheid verberg, dan hoeft het niet voor mij.

Evelien

In die tijd had ik lang haar, was ik vrij smal en dus het perfecte marketingbeeld voor sponsors om met hun kledij in boekjes te staan. Wanneer ik besefte dat ik me aangetrokken voelde tot meisjes en er ook voor uitkwam, veranderde mijn stijl. Ik heb nooit kort haar gehad, maar ik werd na mijn outing wel wat meer tomboy-ish.

En ik denk dat het voor de sponsors minder aantrekkelijk werd om mij in catalogussen te zetten. Ik weet niet of het bewust was, maar ik werd opeens niet meer gevraagd. Als ze iemand zochten voor een reclamecampagne, kozen ze nu voor een vrouwelijker uitziend skateboardster.

Ik geloof echt dat je meer kansen krijgt als hetero en wanneer je strookt met het marketingbeeld. Maar ik heb het me toen niet aangetrokken, ik wou gewoon zijn wie ik was.

Nu ben ik out and proud, dus als sponsors van mij verwachten dat ik mijn geaardheid verberg, dan hoeft het niet voor mij. Ik ben niet meer het naïeve meisje van vroeger dat zweeg toen ze korte rokjes moest aandoen voor een fotoshoot of make-up moest aandoen voor een tv-programma. Je moet gewoon je eisen stellen. Waarom zou ik mezelf niet mogen zijn? Als zij mensen willen profileren zoals iedereen dat al jaren al doet, zijn ze slecht bezig. Ze hebben net de kans om die verandering te brengen, om een positief verhaal te brengen.

Het is wel zo dat er in sporten die als ‘mannelijk’ gezien worden, veel lesbische vrouwen zitten, zo ook in het skateboarden. Maar lesbische skaters worden nog vaak geviseerd, alsof we allemaal op een man lijken. Er zijn inderdaad meisjes bij het skaten die op jongens lijken, maar ze doen in hun leven toch wat ze willen?

Laat ze toch zijn wie ze zijn. Het is niet leuk als een hele groep meteen gestereotypeerd wordt. Onder de mannen zitten ongetwijfeld ook homo’s, maar zij durven het misschien niet zeggen.

Als skaters talent hebben, laat ze dan gekend zijn voor het talent dat ze hebben.

Evelien

In de skateboardscene moeten vrouwelijke skaters nog steeds vechten om hun identiteit te mogen hebben, om te mogen zijn wie ze zijn. Nog al te vaak draait het niet om of je echt goed kan skaten, maar om hoe je eruit ziet en om je geaardheid. Als skaters talent hebben, laat ze dan gekend zijn voor het talent dat ze hebben.

Ik heb momenten gehad waarop ik het gevoel had dat ik moest doen alsof ik hetero was. En eigenlijk was dat gewoon om commentaar te vermijden, want na een tijdje word je het gewoon kotsbeu om geviseerd te worden. Soms ga ik in discussie, maar eigenlijk wil ik die negatieve energie niet in mijn leven. Soms wil ik liever de rust en vrede bewaren.

Het belangrijkste is dat niemand je het gevoel mag geven dat je niet mag zijn wie je wil zijn, of dat je niet mag doen waar je je goed bij voelt. Als er iemand is die dat doet, ga er gewoon niet meer mee om, of sta op je strepen en spreek ermee.

FOTO: ©Alex Salinas

Nood aan een babbel?

Praat erover