Hoe maak ik een goede keuze?

Help, keuzestress!

Ben je een twijfelaar? Je bent niet alleen. 5 tips om je gerust te stellen.

Spreek over je twijfels

Keuzes maken is niet makkelijk. Zeker als het gaat over grote toekomstkeuzes. Bang zijn om de ‘foute’ keuze te maken is voor niemand raar. Blijf niet alleen met je twijfels zitten. Neem een vriend, vriendin of een volwassene in vertrouwen.

Iedereen heeft een andere mening

Neem mensen in vertrouwen om je twijfels te delen. Maar wees voorzichtig met advies. Voor je het weet heb je 10 verschillende meningen van mensen over wat jij zou moeten kiezen. Chaos! Vraag dus om een luisterend oor, niet om een concreet advies.

Zet een deadline

Ben je een twijfelaar? Zet dan een deadline om een keuze te maken. Verplicht jezelf om ook te beslissen. Laat je deadline weten aan anderen, zodat zij je ook kunnen ‘verplichten’ om te beslissen. Hard, maar het werkt.

Het is máár een keuze

Een keuze is meestal niet definitief. Kies je iets wat op dat moment goed voelt? Dan kan na een paar maanden blijken dat het niet meer de beste keuze is. Dat is meestal niet erg. Door te kiezen leer je meer over jezelf en wat je wel en niet wilt.

De ‘foute’ keuze bestaat niet

Je maakt elke dag keuzes. Later besef je soms, dat sommige keuzes niet zo verstandig waren. Maar dat wil niet zeggen dat je foute keuzes maakt. Je maakt een keuze die voor jou op dat moment goed lijkt, later blijkt dat niet meer zo te zijn en dan verander je de keuze weer.

Merk je dat je echt grote faalangst en keuzestress hebt? Blijf er niet mee zitten, maar neem contact op met de instanties in het blokje Praat erover op deze pagina.