Hoe maak ik een goede keuze?

Help, keuzestress!

Ben je een twijfelaar? Je bent niet alleen. 5 tips om een keuze te maken:

1. Spreek over je twijfels

Keuzes maken is niet makkelijk. Zeker als het gaat over grote toekomstkeuzes. Blijf niet alleen met je twijfels zitten. Neem iemand in vertrouwen.

Maar vraag niet aan te veel mensen advies. Voor je het weet heb je 10 verschillende meningen van mensen over wat jij zou moeten kiezen. Chaos!

Wil je gewoon dat iemand luistert, zonder advies te geven? Zeg dat dan ook letterlijk.

2. Laat het rusten, maar zet ook een deadline

Zoek afleiding of slaap er een nacht over. Vaak kom je tot een betere beslissing als je het probleem een tijd laat rusten. Ben je een uitsteller? Zet dan wel een deadline om een keuze te maken. Laat je deadline weten aan anderen, zodat zij je ook kunnen ‘verplichten’ om te beslissen. Hard, maar het werkt.

3. Wat zou jij iemand anders aanraden?

Bij keuzes zien we vaak vooral de voordelen op de korte termijn. Terwijl we weten dat een andere keuze ons op lange termijn gelukkiger maakt.

Een truc om je minder te laten verleiden door de voordelen op korte termijn: stel dat iemand anders met dit dilemma zou zitten. Wat zou jij aanraden? Dan is dat wellicht ook voor jou de beste keuze.

4. Wees tevreden met ‘goed genoeg’

Probeer niet altijd de perfectie na te streven. Dat maakt het keuzeproces minder zwaar. En dan ga je jezelf ook niet verwijten dat je iets anders had moet kiezen. Wees tevreden met ‘goed genoeg’.

5. De ‘foute’ keuze bestaat niet

Je maakt elke dag keuzes. Later besef je dat sommige keuzes niet zo verstandig waren. Maar dat wil niet zeggen dat je foute keuzes maakt. Je maakt een keuze die voor jou op dat moment goed lijkt. Dat is meestal niet erg. Door te kiezen leer je meer over jezelf en wat je wel en niet wilt.

Merk je dat je echt grote faalangst en keuzestress hebt? Blijf er niet mee zitten, maar neem contact op met een advies- of hulplijn uit het blokje PRAAT EROVER op deze pagina.

Nood aan een babbel?

Praat erover