Ik word gepest. Wat kan ik doen?

Niemand vraagt erom om gepest te worden. Het is niet jouw schuld dat je gepest wordt. Het is wel belangrijk dat er iets aan gedaan wordt.

Praat erover

Zorg ervoor dat je niet alleen bent. Het kan al opluchten om aan iemand te vertellen hoe je je voelt. Dat kan ook een vriend of vriendin zijn.

Maar pesten kan je niet alleen oplossen. Je moet het samen doen, op de plek waar het pesten gebeurt. Daarom is het belangrijk dat je ook een volwassene in vertrouwen neemt. Er is altijd iemand die naar je wil luisteren.

  • Ga naar iemand in je buurt die je genoeg vertrouwt om even mee te praten: je ouders, leerkracht, leider, trainer, …?
  • Vind je niemand in je omgeving die je kan helpen?Je kan ook terecht bij organisaties en mensen die hiervoor opgeleid zijn:
  • Durf je niet meteen met iemand in je buurt te praten? Je kunt ook praten met iemand die je niet kent. In het blokje ‘Praat erover’ op deze pagina, vind je enkele plekken waar dat kan, online of in het echt.

Is praten te moeilijk? Schrijf neer hoe je je voelt, maak een tekening of een lied.

Geef jezelf zeker niet de schuld.

En weet dat melden niet hetzelfde als klikken is. Je wil niemand in de problemen brengen, je wil een oplossing voor een probleem.

Maak samen een plan

Als je een volwassene in vertrouwen hebt genomen, kunnen jullie samen een plan maken om iets aan het pesten te doen. Laat hen helpen, maar geef zeker ook aan als je iets geen goed idee vindt en leg uit waarom. Jij kan de situatie het best inschatten.

Niet elke volwassene zal even goed weten wat te doen, dat is normaal. Vraag hen om zeker eens bij Alles over Pesten te kijken. Daar kunnen volwassenen tips vinden om je beter te helpen.

Wat laat het stoppen?

'Het pesten moet nu stoppen', dat is sneller gezegd dan gedaan.

Pesten is de manier van de pester om zich sterker te voelen. Lachen ze je uit omdat je het goed doet? Dan zal het meestal niet helpen om minder goed je best te doen. De pesters vinden dan wel een andere reden om je uit te lachen, uit te sluiten of te kleineren.

De pester stopt pas echt als die geen aandacht meer krijgt van de groep. Een goede sfeer in je groep is het strafste tegengif tegen pesten. Dat heb je zelf natuurlijk maar voor een stukje in handen. Denk dus ook hier aan je leerkracht, docent, leiding of coach, die speelt een belangrijke rol. Een goede sfeer bouw je samen.

En wat als het pesten online gebeurt?

Ook in dat geval blijft de allerbelangrijkste tip dezelfde: praat erover!

Als niemand weet dat je het lastig hebt, is het niet alleen nog lastiger voor jou. Het is dan ook moeilijker voor anderen om te helpen.

Nood aan een babbel?

Praat erover