Hoe bereid ik mijn reis voor?

Yes, reisje gepland. Zo kom je niet voor verrassingen te staan:

Transport naar je bestemming

Hoe vroeger je vervoer vastlegt, hoe goedkoper het meestal is. Je vervoer vanuit Belgiƫ naar je reisbestemming is belangrijk en soms behoorlijk duur. Dat doe je dus best zo snel mogelijk. Voor bus en trein kan je het beste al 3 tot 4 maanden vooraf reserveren. Voor verre vliegtickets nog veel langer vooraf. Voor vliegtickets binnen Europa schommelen de prijzen enorm.

Internationale busverbindingen zoals Flixbus, Eurolines en BlaBlaCar Bus zijn opties die vaak goedkoper, betrouwbaarder en milieubewuster zijn dan reizen met het vliegtuig.

Boek overnachtingsplaatsen

In de zomermaanden en in populaire steden kan je best een aantal weken of zelfs maanden vooraf een hostel of camping reserveren. In minder drukke steden en in kalme periodes hoef je vooraf geen overnachtingsplaats te reserveren. Via Booking.com bijvoorbeeld kan je vaak reserveren en later toch nog -gratis- annuleren.

Overnachten bij lokale mensen in het buitenland is vaak ook goedkoper dan een camping of een hostel. Er zijn nog veel manieren waarop je goedkoop op reis kan gaan.

Wat ga je doen?

Je weet waar je heen wilt en dat is het belangrijkste.

Je hoeft niet elk moment op voorhand uit te stippelen. Toch is het goed om vooraf te leren over de lokale gebruiken, de taal, de openingsuren van de winkels, het transport ter plaatse...

In je bibliotheek vind je reisgidsen met betrouwbare informatie. Bij Wegwijzer vzw in Brugge hebben ze de grootste verzameling reisinformatie van het land en daar kan je gratis langsgaan voor persoonlijk advies en informatie. Ook via chat kan je hen bereiken om je vragen te stellen. .

Alles mee?

  • Ga je buiten Europa? Check dan een maand vooraf op de website van Buitenlandse Zaken of je een paspoort of visum nodig hebt. Is het niet duidelijk, contacteer aan de ambassade van het land waar je heen wilt, of vraag het na bij Wegwijzer vzw. Het kan soms weken duren om je paspoort of visum te ontvangen nadat je je aanvraag hebt ingediend.
  • Blijf je binnen Europa, dan is je identiteitskaart meestal voldoende. Controleer wel of je identiteitskaart nog minstens 6 maanden geldig is.
  • Laat je bank weten dat je naar het buitenland gaat. Vraag om je Maestro in te schakelen voor het buitenland, anders kan je geen geld afhalen of betalen. Als je veel geld nodig zult hebben, verhoog dan ook de bovengrens van wat je per dag kunt afhalen.
  • Check op de website van het Tropisch Instituut welke inentingen je nodig hebt op je bestemming. Niet alle inentingen worden standaard terugbetaald, dat hangt af van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent.
  • Kijk of je Europese ziekteverzekeringskaart nog geldig is. Die moet je aanvragen bij je ziekenfonds.
  • Controleer een week vooraf al je bagage. Als je iets te kort hebt, heb je nog tijd om dat te gaan te kopen of lenen van vrienden. Om zeker te zijn dat je alles mee hebt, gebruik je het beste een lijstje, zoals deze ultieme checklist van Wegwijzer. Als je deze lijst overloopt, dan weet je dat je zeker alles meehebt.
  • Ben je in Europa op reis, download dan de ECC.net travel app. Die staat je bij met hulp bij reisproblemen in 30 landen en 25 talen.