Wat als het pesten niet stopt?

Je kan heel wat proberen om het pesten te laten stoppen. Het allerbelangrijkste is dat je weet dat je er niet alleen voor staat! Praat erover met je vrienden, broer of zus, ouders, trainer, leerkracht of leiding. Je mag niet te snel opgeven. Erover praten helpt vaak. Bovendien kan je samen meer doen dan alleen.

In het artikel Ik word gepest. Wat kan ik doen? vind je heel wat tips.

Blijft het pesten toch doorgaan, ondanks de inspanningen van jezelf en je omgeving?

Je moet goed onthouden dat het nooit jouw schuld is als je gepest wordt.

Er zijn een heleboel dingen die je kan proberen om ervoor te zorgen dat pesten stopt. Het allerbelangrijkste is dat je weet dat je er niet alleen voor staat! Praat erover met je vrienden, broer of zus, ouders, trainer, leerkracht of jeugdleiding. Je mag niet te snel opgeven. Erover praten helpt vaak al een beetje. Bovendien kan je samen meer doen dan alleen.

Vind je het moeilijk om om te gaan met uitdagende of moeilijke situaties? Weet je niet goed hoe je moet reageren op bepaalde gebeurtenissen? Dan is het misschien nuttig om te werken aan je zogenaamde veerkracht. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Ze gaan door. Meer nog, ze komen er zelfs sterker uit! Er bestaan speciale veerkrachttrainingen. Die leren je omgaan met moeilijke situaties, oplossingen zoeken en daaruit te leren. Dat is nooit overbodig, toch?

Als allerlaatste noodrem kan het in sommige gevallen een goed idee zijn om van school, jeugdbeweging of sportclub te veranderen. In het filmpje van Jorrit zie je dat hij een nieuwe school zag als een nieuwe kans. Het kan een oplossing bieden, maar weet dat dit geen makkelijke keuze is. Veranderen van school betekent: aanpassen aan een nieuwe school, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden maken, … Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ook dan is er veel veerkracht nodig om met grote veranderingen om te gaan.

Jorrit (23) koos wel om van school te veranderen. Voor hem was het de juiste beslissing.

FOTO: Andrii Podilnyk

Nood aan een babbel?

Praat erover