Ik zit in een depressie. Wat kan ik zelf doen?

1. Praat erover

Sombere gevoelens? Blijf er niet mee zitten.

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Vertel dat je het moeilijk hebt aan een professionele hulpverlener. Bijvoorbeeld je huisarts of een psycholoog.

2. Erken je sombere gevoelens

Weet dat je in een depressie zit. Stop je negatieve gevoelens niet weg. Ze zullen niet zomaar verdwijnen. Je kan wel zelf invloed hebben op je stemming.

Ga op zoek. Vind je oorzaken voor je sombere gevoelens? Bijvoorbeeld een verlies of een ingrijpende verandering in je leven. Zeg tegen jezelf: het is oké om hier verdrietig over te zijn.

De overheersende negatieve gedachten in je hoofd? Die hebben te maken met je depressie. Probeer er vanop een afstand naar te kijken. Kloppen ze wel? Een hulpverlener kan je helpen om dit te leren.

3. Hou regelmaat

Een regelmatig dagritme en slaappatroon zijn heel belangrijk.

Steeds rond het hetzelfde uur opstaan, eten, gaan slapen? Dat kan moeilijk zijn in je eentje. Waarschijnlijk lukt het beter met wat hulp.

Zit je echt diep? Dan heb je misschien weinig zin om te eten. Laat staan om te kiezen voor gezonde voeding. Maar gezond eten kan echt een positief effect hebben op je stemming.

4. Zoek afleiding

Verplicht jezelf om dingen te doen die je vroeger leuk vond. Of probeer mensen op te zoeken. Ook als je er geen zin in hebt.

Zo kan je beetje bij beetje weer momenten van plezier beleven.

Ga elke dag een stukje fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens. Het maakt je ook gezond moe. Ook contact met andere mensen helpt.

Natuur kan ook een positief effect hebben op je stemming. Het kan je tot rust brengen. Dat kan in een park of bos zijn. Of eender waar er bomen, planten, dieren, weiden of ander groen is.

Lees ook:

FOTO: Nik Shuliahin

Nood aan een babbel?

Praat erover