Zorgen voor iemand en verder studeren, kan dat?

Ja, dat kan! Ga je volgend jaar starten in het hoger onderwijs of ben je al student? Heeft iemand in je gezin een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen? Dan twijfel je misschien of je de zorg thuis kan combineren met verder studeren. De volgende tips kunnen helpen:

Statuut mantelzorg helpt je combineren

Wist je dat sommige hogescholen en universiteiten een statuut ‘student-mantelzorger’ of een statuut ‘(bijzondere) individuele omstandigheden’ hebben? Daarmee kan je jouw jonge mantelzorgtaken beter combineren met studeren.

Met dat statuut mag je bijvoorbeeld:

  • Te laat komen
  • Examens op een andere datum laten leggen
  • Andere deadline vragen voor taken
  • ...

Wat is het verschil tussen die 2 statuten?

Bij een hogeschool of universiteit met een statuut student-mantelzorger mag je er zeker van zijn dat je het statuut krijgt.

Het statuut (bijzondere) individuele omstandigheden is algemener, gaat niet specifiek over mantelzorg en vaak zijn er dus ook geen specifieke maatregelen. Helaas is er daardoor een grotere kans dat je het statuut niet krijgt.

Wat precies kan, hangt af van je hogeschool of universiteit.

Wat kan op mijn hogeschool of universiteit?

Via de links per hogeschool of universiteit kan je ook vinden hoe je dit statuut juist aanvraagt. Let op! Je moet dit vaak aanvragen voor een datum, die je dan ook op deze webpagina kan vinden.

Denk goed na over wat je wil studeren

Nog geen studierichting gekozen? Denk eens na over wat je graag zou doen. Dan zal je gemotiveerder zijn om je studie met je mantelzorgtaken te combineren. Meer info hierover vind je in het artikel 'Hoe kies ik de juiste studierichting?'

Praat met studiebegeleiders

Gekozen maar twijfel je over de haalbaarheid met de (mentale) zorg thuis? Dan kan je een afspraak maken met de studiebegeleiders van de hogeschool/universiteit om jouw zorgen te bespreken en wat zij kunnen doen om jou te ondersteunen.

Praat met andere jonge mantelzorgers

Het kan geruststellen om met andere jonge mantelzorgers te praten over hun ervaringen in het hoger onderwijs. ZoJong! organiseert regelmatig leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers tussen 16 en 24 jaar.

Nog vragen?

Zit je nog met vragen? Stuur ZoJong! een bericht via Facebook of Instagram of neem een kijkje op hun website.

FOTO: cottonbro

Nood aan een babbel?

Praat erover