Is overdag een dutje doen een goed idee?

Krijg jij na de middag ook altijd een energiedipje? Dan kan een middagdutje misschien helpen. Maar is het wel zo’n goed idee om overdag te slapen?

Het is normaal dat je na de middag wat lomer wordt. Je energie gaat dan naar je spijsvertering, omdat je net gegeten hebt. Om weer wat fysieke en mentale energie te krijgen, kan je een powernap doen.

Hoe ziet het perfecte dutje eruit?

Hoe korter, hoe krachtiger. Slaap zeker niet langer dan 20 minuten. Daarna kom je in een diepe slaap terecht. Als je uit die diepe slaap moet opstaan, voel je je suf. Da’s niet de bedoeling, dus zet zeker je wekker.

Is 20 minuten niet genoeg? Na 90 minuten heb je een volledige slaapcyclus doorlopen. Dat betekent dat je niet uit je diepe slaap moet opstaan. Een dutje van anderhalf uur kan dus ook.

Je slaapt beter niet na twee uur ’s middags. Dat kan ervoor zorgen dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt.

Kan het kwaad om overdag te slapen?

Dat is persoonlijk. Af en toe overdag slapen kan je slaapcyclus verstoren. Als je er een gewoonte van maakt om elke dag een dutje te doen, worden inslapen en opstaan zonder wekker gemakkelijker.

Maar kom je de dag niet door zonder even te slapen? Dan heb je misschien een (slaap)probleem. Een dutje kan slaap wel aanvullen, maar niet vervangen. Als je een nacht te weinig slaapt, is een dutje dus geen oplossing voor je slaaptekort.

Beweging na de middag kan dan helpen. Het haalt je uit je dipje en je slaapt ’s avonds beter, waardoor je de volgende dag minder moe bent. Slaapzacht!

FOTO: Zohre Nemati