Is overdag een dutje doen een goed idee?

Nee, want dan val je 's avonds moeilijker in slaap. Wil je toch een dutje doen? Doe dat dan max. 20 minuten, en vóór 15 uur.

Waarom max. 20 minuten?

Slaap zeker niet langer dan 20 minuten. Daarna kom je in een diepe slaap terecht. Als je uit die diepe slaap moet opstaan, voel je je suf. Da’s niet de bedoeling, dus zet zeker je wekker.

Is 20 minuten niet genoeg? Na 90 minuten heb je een volledige slaapcyclus doorlopen. Dat betekent dat je niet uit je diepe slaap moet opstaan en dus minder een 'zombie-gevoel' hebt.

Maar het is geen aanrader om dit vaak te doen, want zo val je 's avonds moeilijker in slaap. En dan ben je de volgende dag weer moe.

Kan het kwaad om overdag te slapen?

Experts raden het af, want het verstoort je slaapcyclus.

Maar kom je de dag niet door zonder even te slapen? Dan heb je misschien een (slaap)probleem. Een dutje kan slaap wel aanvullen, maar niet vervangen. Als je een nacht te weinig slaapt, is een dutje dus geen oplossing voor je slaaptekort.

Beweging na de middag kan dan helpen. Het haalt je uit je dipje en je slaapt ’s avonds beter, waardoor je de volgende dag minder moe bent. Slaap zacht!

FOTO: Zohre Nemati